niedziela, 1 grudnia 2013

Śliwkowa nutella

bardzo prosta w wykonaniu, a efekt powala nóg!

SKŁADNIKI
śliwki, najlepiej późne węgierki
woda
cukier trzcinowy
mielone orzechy włoskie lub laskowe
kakao lub karob
łyżeczka pasty waniliowej
cynamon
(opcj.) ciemny rum

CO I JAK
Umyte i wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka o grubym dnie.
Dusimy je z odrobiną wody.
Dodajemy cukier do smaku.
Gdy śliwki osiągną konsystencję musu, dodajemy orzechy (ok. 1/6 objętości masy śliwkowej).
Potem dodajemy kakao lub karob, pastę waniliową, cynamon i rum rozrobiony w odrobinie wody.
Mus jest pyszny na ciepło i na zimno.
Smacznego!
  • Kakao czy karob? Karob nie zawiera takich stymulantów jak kofeiny ani teobrominy, jest naturalnie słodki, zawiera magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo i wit. B1, B2, B3 i E. Wspomaga odporność, usprawnia trawienie, działa synergistycznie w połączeniu ze śliwką. Więcej o karobie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz