piątek, 12 lipca 2013

Intensywny dżem porzeczkowy


SKŁADNIKI (na dwa słoiczki)
500 g czarnych porzeczek
2/3 szklanki wody
5 łyżek cukru trzcinowego
1 mała gwiazdka anyżu
2 główki goździków
1 mała laska cynamonu
sok z połowy cytryny
agar-agar (opcj.)

CO I JAK
Przyprawy zawijamy w kawałeczek gazy, obwiązujemy bawełnianą nitką.
Oczyszczone z szypułek, umyte porzeczki z kulką przypraw wrzucamy do szerokiego garnka o grubym dnie - im większa powierzchnia parowania tym szybciej powstanie dżem.
Całość gotujemy najpierw na dużym, a potem na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
Gdy dżem zredukuje się o mniej więcej połowę, wyjmujemy przyprawy.
Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Dżem można jeszcze zagęścić: na 100 g gotowego dżemu dodajemy niecałą łyżeczkę agar-agar.
Gwarantuję, że nie doczeka zimy;)
  • O agar-agar warto poczytać tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz