niedziela, 1 grudnia 2013

Odwrócone żurawinowo-marcepanowe

Robi się szybko, pachnie zabójczo i tak też smakuje!

SKŁADNIKI
na spód foremek
ok. 400 g świeżej żurawiny
150 g cukru brązowego
50 g masy marcepanowej
60 g masła
ciasto
330 g mąki (dałam 170 orkiszowej 1750, 40 g owsianej, reszta to mąka z brązowego ryżu)
20 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szczypty imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
120 g masła
3 jajka
skórka z 1 pomarańczy
130 g cukru brązowego
300 g mascarpone
2/3 szklanki mleka

CO I JAK
Tortownicę o średnicy 26 cm mocno natłuszczamy masłem (boki też).
Żurawinę myjemy, odsączamy.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy cukier i marcepan.
Mieszamy, gotujemy jeszcze jakieś 15 sek na wolnym ogniu, odstawiamy.
Masę wykładamy do formy. Na niej wykładamy żurawinę.
Rozgrzewamy piekarnik góra-dół do 175 stopni.
W średniej misce mieszamy przesianą mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne.
W dużej misce ucieramy lub miksujemy masło z cukrem na puszysta masę.
Ucierając dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy.
Do dużej miski wsypujemy 1/3 suchych składników, miksujemy.
Dokładamy połowę mascarpone, miksujemy.
Naprzemiennie dodajemy suche i mokre składniki.
Na koniec dodajemy mleko - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto wylewamy na żurawinę, wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni do tzw. suchego patyczka (zwykle przez ok. godzinę).
Gdy ciasto przestygnie, oddzielamy je delikatnie od boków formy nożem, przykrywamy je paterą i odwracamy.
Jest pyszne, gdy jest jeszcze ciepłe, jest pyszne nawet drugiego dnia - smacznego!
  • Żurawina zawiera dużo błonnika, witaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jód, żelazo.  Dobrze wpływa na układ moczowy i pokarmowy, ma działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne, zawiera dużo silnych przeciwutleniaczy. Nie powinny jej jednak spożywać w dużych ilościach osoby z kamicą nerkową (żurawina zawiera szczawiany).
  • Marcepan można zrobić samemu: 200 g mielonych migdałów, ok. 175 g mielonego cukru trzcinowego, 1-2 łyżki wody, 2 łyżki amaretto lub disaronno ugniatamy przez kilka minut, zawijamy w folię spożywczą w kształcie walca i wkładamy do lodówki, by masa stężała. Marcepan można mrozić.
  • Zamiast mascarpone można użyć śmietany lub jogurtu greckiego, wtedy dodajemy odpowiednio mniej mleka (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
  • Zamiast świeżych żurawin można dodać rozmrożone, lekko odsączone.
  • Ja nie piekłam ciasta w tortownicy, tylko szklanym naczyniu do zapiekanek - polecam!

2 komentarze: