Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki, np. jako farsz lub w zmielonej formie dodawać do ciasta na wafle oraz różnych deserów, jak na przykład puddingu czekoladowego.
SKŁADNIKI
50 g gorzkiej czekolady
500 ml mleka
100 g ziarna Canihua
1 czubata łyżka kakao w proszku
100 g ciemnego cukru
CO I JAK
Ziarna Canihua i cukier drobno zmielić, np. w elektrycznym młynku do kawy.
Czekoladę pokruszyć w rondelku, zalać połową mleka i stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Zmielone ziarno Canihua, cukier oraz kakao rozbełtać z drugą połową mleka, a następnie połączyć z gotującym się czekoladowym mlekiem.
Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gdy nieco przestygnie, przełożyć do miseczek.
Smacznego!
- Smakuje wybornie, gdy jest jeszcze ciepłe. Bardzo dobre też po wyjęciu z lodówki.
- Masa sprawdzi się także jako pasta do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz