środa, 16 stycznia 2013

Pudding czekoladowy z Canihua

Canihua pochodzi z Peru, ma czekoladowo-brązowy kolor i nie zawiera glutenu. To drobne ziarno jest doskonałym źródłem białka roślinnego (ok. 15 g), żelaza (pokrywa 59% dziennego zapotrzebowania) i kwasu foliowego (123% dziennego zapotrzebowania).
Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki, np. jako farsz lub w zmielonej formie dodawać do ciasta na wafle oraz różnych deserów, jak na przykład puddingu czekoladowego.



SKŁADNIKI
50 g gorzkiej czekolady
500 ml mleka
100 g ziarna Canihua
1 czubata łyżka kakao w proszku
100 g ciemnego cukru

CO I JAK
Ziarna Canihua i cukier drobno zmielić, np. w elektrycznym młynku do kawy.
Czekoladę pokruszyć w rondelku, zalać połową mleka i stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Zmielone ziarno Canihua, cukier oraz kakao rozbełtać z drugą połową mleka, a następnie połączyć z gotującym się czekoladowym mlekiem.
Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gdy nieco przestygnie, przełożyć do miseczek.
Smacznego!
  • Smakuje wybornie, gdy jest jeszcze ciepłe. Bardzo dobre też po wyjęciu z lodówki.
  • Masa sprawdzi się także jako pasta do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz