sobota, 19 stycznia 2013

Ciasteczka czekoladowe

Są pycha!



SKŁADNIKI (na ok. 12 ciasteczek)
szklanka mąki (u mnie pół na pół orkiszowa 1750 i pszenna 550)
pół kostki masła
pół szklanki drobno zmielonego cukru trzcinowego
2 żółtka
ok. 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej, deserowej - w różnych proporcjach)
szczypta soli

CO I JAK
Suche składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę schłodzone masło i żółtka.
Sprawnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Przekładamy na papier do pieczenia, formujemy rulon, zawijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po wyjęciu z lodówki papier rozwijamy, rulon kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Plastry lekko rozgniatamy, w każdy wciskamy kawałki czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min lub do czasu, gdy po domu zacznie unosić się kuszący zapach kruchych ciasteczek z czekoladą;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz