niedziela, 2 grudnia 2012

Karmelizowany melon z czekoladą i gruszkami

Robi się go błyskawicznie, bardzo lekki i odświeżający deser:


SKŁADNIKI
pół nie bardzo dojrzałego żółtego melona pokrojonego na ósemki
1 gruszka pokrojona w kostkę
ciemna wysokoprocentowa czekolada drobno starta
dwie łyżki miodu wielokwiatowego
pół kieliszka rumu
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny

CO I JAK
Do rozgrzanego rondla wlewamy miód i karmelizujemy do czasu, aż lekko ściemnieje.
Wkładamy kawałki melona, skrapiamy sokiem z cytryny.
Podgrzewamy chwilę, wlewamy rum, doprawiamy cynamonem.
Gdy melon lekko zmięknie a rum się ulotni, zdejmujemy rondel z ognia.
Kawałki melona układamy na półmisku, posypujemy tartą czekoladą i kawałkami gruszki.
  • Przepis na podstawie magazynu KUCHNIA 12/2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz