SKŁADNIKI
150 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masy marcepanowej
250 g mąki
1 żółtko
CO I JAK
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, żółtko i masę marcepanową. Miksujemy.
Przełączamy mikser na wolniejsze obroty i stopniowo dodajemy mąkę.
Na koniec raz jeszcze wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej konstystencji.
Masę schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm.
Szybko i sprawnie wykrawamy i stemplujemy ciasteczka.
Marcepanki kładziemy na zimną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temeraturze 175 st. C z nagrzewaniem od góry i od dołu na środkowej szynie przez ok. 10-12 min, dopóki brzegi marcepanek nie osiągną jasnobrązowej barwy.
Upieczone ciasteczka postawiamy na blasze do ostygnięcia.
Smacznego!
- Literki do napisu ułóżcie, gdy ciasto się schładza w lodówce.
- Stempelki warto oprószyć mąką, by nie przywierały do ciasteczek.
- Jeżeli ciasto pozostaje na stempelkach to znak, że należy je ponownie schłodzić w lodówce.
- Użyłam mąki gofio, ale możecie użyć orkiszowej pół na pół z mąką luksusową typ 550.
- A literki kupicie np. na pewnym znanym serwisie aukcyjnym : - )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz