niedziela, 19 maja 2013

Placek z rabarbarem

Rabarbar chodził za mną od dni paru, w placku jest pyszny, choć to też zasługa mąk, które tu zmieszałam;)


SKŁADNIKI
3 szkl. mąki: u mnie mąka orkiszowa i gofio 1:1, do tego pół szklanki pszennej
2/3 szkl. cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
3 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
2/3 szkl. jogurtu
1/2 szkl. mleka
2/3 szkl. oleju (u mnie ryżowy, ale może być słonecznikowy)
1 i 1/2 - 2 szkl. rabarbaru
1 płaska łyżka cynamonu w proszku

CO I JAK
Przygotowujemy formę do ciasta (25 x 40): smarujemy masłem lub bezwonnym olejem, lekko oprószamy drobno zmieloną mąką, np. tortową.
Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pastę waniliową, potem jogurt i mleko, na końcu olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy, posypujemy rabarbarem.
Pieczemy ok. 45 min, najlepiej grzanie od dołu z termoobiegiem.
Smacznego!


  • Słodki, cynamonowy sok spod rabarbaru będzie pyszny do herbaty.
  • Ciasto można posypać płatkami migdałów.
  • O zaletach i wadach rabarbaru warto poczytać tutaj.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Pudding z quinoa i karobem

na mleczku kokosowym



SKŁADNIKI
pół szklanki ziaren quinoa (komosa ryżowa)
1 szklanka mleczka kokosowego
1/2 szklanki wody
szczypta soli
pół laski cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 2 łyżki karobu
syrop z agawy (do smaku)
migdały w płatkach do dekoracji

CO I JAK
Ziarna komosy przesypujemy na drobne sitko i płuczemy w zimnej wodzie (dzięki temu pozbywamy się gorzkiego smaku).
Do rondla o grubym dnie wlewamy mleczko kokosowe i wodę ze szczyptą soli.
Gdy się zagotuje wrzucamy komosę, gotujemy na wolnym ogniu z cynamonem ok. 20 min.
Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt z wanilii, karob i syrop z agawy.
Wykładamy do pucharków, dekorujemy migdałami.
Można jeść już na ciepło - smacznego:)
  • Quinoa daje nam wysokowartościowe białko, tłuszcze z grupy omega-3 i mnóstwo innych składników odżywczych (mangan, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor), nie zawiera glutenu.
  • Karob jest doskonałym zamiennikiem kakao (zawiera o połowę mniej kalorii), w składzie też witaminy z grupy B, wit. E, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor.

poniedziałek, 18 marca 2013

Budyń z tapioki

Budyń z tapioki... i na twarz wraca uśmiech:-)
Z mandarynkami i ananasem, korzenno-waniliowy, na mleczku kokosowym
Mmniam mniam!!!



SKŁADNIKI
50 g mąki z tapioki
300 ml mleczka kokosowego + mleko krowie wg. uznania ok. 2/3 szklanki
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 zielony kardamon
3-4 mandarynki
kawałki świeżego ananasa do dekoracji

CO I JAK
Kardamon rozgniatamy w moździerzu.
Mandarynki dzielimy na cząstki, pozbywamy się skórek.
W mleczku kokosowym tapiokę dokładnie mieszamy (np. blenderem) tak, aby zniknęły wszelkie grudki.
W garnku o grubym dnie wolno podgrzewamy mleczko z tapioką, aż się zagotuje.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 10 min cały czas mieszając.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko krowie.
Pod koniec gotowania dodajemy pastę waniliową, cynamon i ziarna kardamonu.
Gdy budyń lekko przestygnie, dodajemy mandarynki.
Tuz przed podaniem dorzucamy kawałki ananasa.
Smacznego!
  • Tapioka to mączka skrobiowa z bulw manioku. Bez smaku i zapachu, lekkostrawna, bez glutenu.
  • Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zawierają ponadto wit. A, B1, B6, C i kwas foliowy.
  • Ananas zawiera bromeinę, która pomaga w trawieniu białek. Regeneruje, wzmacnia, przyśpiesza trawienie, oczyszcza. Zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan oraz wit. A, B1, B2, B6, PP, C i kwas foliowy.

czwartek, 7 marca 2013

Wegańskie bananowo-orzechowe

Mało słodkie, proste i szybkie w wykonaniu, świetne jako przekąska do pracy:


SKŁADNIKI
1 szkl. orzechów włoskich
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 banany, najlepiej z brązową skórką
1/3-1/2 szkl. melasy
1 łyżeczka pasty waniliowej
ok. 1/4 szkl. wody

CO I JAK
Siekamy orzechy włoskie.
W misce dokładnie mieszamy suche składniki ciasta: mąkę, sodę, sól.
W osobnym naczyniu banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy melasę, pastę waniliową i wodę.
Suche składniki dodajemy do mokrych, dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w keksówce (ok. 9 x 23 cm) w piekarniku nagrzanym góra-dół przez ok. 50 min., temp. 175-180 st.

Smacznego!
  • A domowy ekstrakt waniliowy robi się tak.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Sernik z mango

Jest pycha pycha pycha!

SKŁADNIKI
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
6 jaj (6 żółtek, 5 białek)
szczypta soli
masło
250 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii

2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
polewa z mango
250 g przecieru z mango Kesar, np. takiego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka agar-agar
1 dojrzałe mango

CO I JAK
Pierwszego dnia pieczemy sernik:
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia: osobny kawałek na spód, osobny okrąg na boki. Papier dodatkowo smarujemy masłem.
Cukier trzcinowy mielimy (np. w elektrycznym młynku do kawy) na puder.
Mąkę dokładnie przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy ekstrakt z wanilii i stopniowo dodajemy ser.
Do masy serowej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łączymy najpierw 1/3 piany z masą serową, potem dodajemy resztę piany cały czas delikatnie mieszając.
Sernik pieczemy w pozycji środkowej w piekarniku w temperaturze max. 180 stopni C z grzaniem góra-dół przez ok. 90 min.
Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy całkowicie ostygnie, wkładamy go do lodówki na min. 12 godzin, by uzyskał prawidłową konsystencję.
Drugiego dnia przygotowujemy polewę z mango:
Szklankę przecieru podgrzewamy w rondlu z sokiem z cytryny.
Dodajemy łyżeczkę agar-agar. Bardzo dokładnie i energicznie mieszamy, by nie wytworzyły się grudki.
Odstawiamy masę, by nieco przestygła.
W tym czasie kroimy świeże mango i plastrami wykładamy środek sernika.
Gdy galaretka z mango zacznie się ścinać, wylewamy ją na sernik.
Sernik wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Dekorujemy wg. uznania. U mnie dekoracja zimowa: mielone migdały oszraniają sernik po bokach,wierzch ozdobiłam mandarynkami i przyprawami korzennymi: goździkami i anyżem gwiaździstym.
Trzeciego, czwartego i piątego dnia niezmordowanie wcinamy sernik...

Smacznego!

  • Można użyć sera "wiaderkowego", np. z Piątnicy. Twaróg nie może być kwaśny w smaku!
  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Papier przeznaczony na spód wykładamy na zewnątrz tortownicy, końce wywijamy do góry. Dzięki temu nawet, gdyby z sernika zaczęło wyciekać masło, zbierze się w papierze a nie na dnie piekarnika.
  • Sernik z tego przepisu po upieczeniu trochę opadnie - to dobrze, bo powstaje miejsce na mango!
  • Ważne - sernik można zamrozić! Wystarczy włożyć do folii spożywczej i przechowywać w zamrażarce przez ok. 2 mce. 
  • Agar-agar to naturalny środek żelujący pozyskiwany z krasnorostów, czyli glonów. To dobry zamiennik żelatyny, którą produkuje się z resztek poubojowych.
  • Doskonałe uwagi na temat pieczenia serników tutaj.

niedziela, 10 lutego 2013

Krem bananowo-daktylowy

Jest obłędnie pyszny!


SKŁADNIKI
2 dojrzałe banany
szklanka grubo posiekanych daktyli
sok z cytryny
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu
wiórki kokosowe

CO I JAK
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, by zmiękły.
Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny.
W blenderze miksujemy banany z daktylami, łyżką wody spod daktyli, dwiema łyżkami kakao i rumem.
Przekładamy do pucharków.
Dekorujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

  • Daktyle to cenne źródło wit. A, C, E, wit. z grupy B, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Ma działanie p/bólowe, p/zapalne, p/utleniające.
  • Banany dostarczają organizmowi potasu, wit. C, magnezu i błonnika.
  • Kakao dzięki zawartości magnezu, żelaza i chromu działa antystresowo, wzmacnia ukrwienie mózgu i cały układ sercowo-naczyniowy. Ponadto podwyższa poziom serotoniny i anandamidu - naturalnych antydepresantów.

niedziela, 3 lutego 2013

Ciasteczka digestive z mąką owsianą

Szybkie, smaczne i zdrowe przegryzki


SKŁADNIKI (na ok. 20 ciasteczek)
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki owsianej średnio zmielonej
50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
4 łyżki mleka (może być owsiane)
100 g masła w temperaturze pokojowej

CO I JAK
Suche składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy mleko, mieszamy.
Dodajemy masło, wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Formujemy gruby wałek, schładzamy.
Jeszcze zimne ciasto kroimy na plastry i kładziemy na wyłożoną pergaminem blachę.
Pieczemy ok. 20 min w 180-190 stopniach (góra-dół).
Gdy wystygną, wyjmujemy z piekarnika.
Smacznego!
  • Mąka owsiana zawiera bardzo niewiele glutenu, jest bogata w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a także w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B i witaminę E. Można ją przyrządzić samemu: wystarczy zmielić płatki owsiane, np. w blenderze. Ja miałam szkocką medium oatmeal.
  • Ciasteczka sprawdzą się jako przekąska do serów, np. cheddara.
  • W słodszej wersji ciasteczka można posmarować czekoladą deserową stopioną w kąpieli wodnej.
  • Rozdrobnione ciasteczka wymieszane z masłem stanowić będą świetną bazę pod sernik.