niedziela, 10 lutego 2013

Krem bananowo-daktylowy

Jest obłędnie pyszny!


SKŁADNIKI
2 dojrzałe banany
szklanka grubo posiekanych daktyli
sok z cytryny
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu
wiórki kokosowe

CO I JAK
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, by zmiękły.
Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny.
W blenderze miksujemy banany z daktylami, łyżką wody spod daktyli, dwiema łyżkami kakao i rumem.
Przekładamy do pucharków.
Dekorujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

  • Daktyle to cenne źródło wit. A, C, E, wit. z grupy B, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Ma działanie p/bólowe, p/zapalne, p/utleniające.
  • Banany dostarczają organizmowi potasu, wit. C, magnezu i błonnika.
  • Kakao dzięki zawartości magnezu, żelaza i chromu działa antystresowo, wzmacnia ukrwienie mózgu i cały układ sercowo-naczyniowy. Ponadto podwyższa poziom serotoniny i anandamidu - naturalnych antydepresantów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz