poniedziałek, 11 lutego 2013

Sernik z mango

Jest pycha pycha pycha!

SKŁADNIKI
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
6 jaj (6 żółtek, 5 białek)
szczypta soli
masło
250 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii

2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
polewa z mango
250 g przecieru z mango Kesar, np. takiego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka agar-agar
1 dojrzałe mango

CO I JAK
Pierwszego dnia pieczemy sernik:
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia: osobny kawałek na spód, osobny okrąg na boki. Papier dodatkowo smarujemy masłem.
Cukier trzcinowy mielimy (np. w elektrycznym młynku do kawy) na puder.
Mąkę dokładnie przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy ekstrakt z wanilii i stopniowo dodajemy ser.
Do masy serowej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łączymy najpierw 1/3 piany z masą serową, potem dodajemy resztę piany cały czas delikatnie mieszając.
Sernik pieczemy w pozycji środkowej w piekarniku w temperaturze max. 180 stopni C z grzaniem góra-dół przez ok. 90 min.
Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy całkowicie ostygnie, wkładamy go do lodówki na min. 12 godzin, by uzyskał prawidłową konsystencję.
Drugiego dnia przygotowujemy polewę z mango:
Szklankę przecieru podgrzewamy w rondlu z sokiem z cytryny.
Dodajemy łyżeczkę agar-agar. Bardzo dokładnie i energicznie mieszamy, by nie wytworzyły się grudki.
Odstawiamy masę, by nieco przestygła.
W tym czasie kroimy świeże mango i plastrami wykładamy środek sernika.
Gdy galaretka z mango zacznie się ścinać, wylewamy ją na sernik.
Sernik wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Dekorujemy wg. uznania. U mnie dekoracja zimowa: mielone migdały oszraniają sernik po bokach,wierzch ozdobiłam mandarynkami i przyprawami korzennymi: goździkami i anyżem gwiaździstym.
Trzeciego, czwartego i piątego dnia niezmordowanie wcinamy sernik...

Smacznego!

  • Można użyć sera "wiaderkowego", np. z Piątnicy. Twaróg nie może być kwaśny w smaku!
  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Papier przeznaczony na spód wykładamy na zewnątrz tortownicy, końce wywijamy do góry. Dzięki temu nawet, gdyby z sernika zaczęło wyciekać masło, zbierze się w papierze a nie na dnie piekarnika.
  • Sernik z tego przepisu po upieczeniu trochę opadnie - to dobrze, bo powstaje miejsce na mango!
  • Ważne - sernik można zamrozić! Wystarczy włożyć do folii spożywczej i przechowywać w zamrażarce przez ok. 2 mce. 
  • Agar-agar to naturalny środek żelujący pozyskiwany z krasnorostów, czyli glonów. To dobry zamiennik żelatyny, którą produkuje się z resztek poubojowych.
  • Doskonałe uwagi na temat pieczenia serników tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz