SKŁADNIKI
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
kieliszek (likierówka) dobrego wina deserowego, u mnie muskat
80 g fig suszonych
łyżka masła
łyżka stołowa confit z fig z czarnym pieprzem
ocet winny owocowy, np. z limonki lub inny
kilka prażonych orzechów do dekoracji
CO I JAK
W mikserze połącz mascarpone, cukier puder, pół kieliszka muskatu i połowę ilości soku z pomarańczy.
W małym rondelku podsmaż figi na łyżce masła. Dodaj drugą połowę muskatu i soku z pomarańczy, łyżeczkę confit figowego z pieprzem, odrobinę octu winnego. Mieszaj i poczekaj, aż figi skrystalizują. Wtedy zdejmij rondelek z ognia, a jak figi się przestudzą zmieszaj je z masą z serka mascarpone. Podawaj schłodzone, dekoruj prażonymi orzechami.
Smacznego!
muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na prostą pastę jajeczną i nadziewaną torttile ( :
obserwuje.
http://pasje-bartosza.blogspot.com/