niedziela, 18 listopada 2012

Krem figowo-pomarańczowy

Jest po prostu PRZEPYSZNY a robi się go łatwo i szybko:



SKŁADNIKI
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
kieliszek (likierówka) dobrego wina deserowego, u mnie muskat
80 g fig suszonych
łyżka masła
łyżka stołowa confit z fig z czarnym pieprzem
ocet winny owocowy, np. z limonki lub inny
kilka prażonych orzechów do dekoracji

CO I JAK
W mikserze połącz mascarpone, cukier puder, pół kieliszka muskatu i połowę ilości soku z pomarańczy.
W małym rondelku podsmaż figi na łyżce masła. Dodaj drugą połowę muskatu i soku z pomarańczy, łyżeczkę confit figowego z pieprzem, odrobinę octu winnego. Mieszaj i poczekaj, aż figi skrystalizują. Wtedy zdejmij rondelek z ognia, a jak figi się przestudzą zmieszaj je z masą z serka mascarpone. Podawaj schłodzone, dekoruj prażonymi orzechami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. muszę spróbować !
    zapraszam do mnie na prostą pastę jajeczną i nadziewaną torttile ( :

    obserwuje.
    http://pasje-bartosza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń