niedziela, 28 października 2012

Tort migdałowo-porzeczkowy

Urodzinki niedługo, idealny moment na upieczenie tortu, np. takiego:



Tort inspirowany przepisem na tort piaskowy przekładany masą pomarańczową z książki kucharskiej Anieli Rubinstein, którą gorąco polecam: KUCHNIA NELI

SKŁADNIKI
220 g masła
1 szklanka cukru
8 jajek (białka i żółtka osobno)
120 g mąki krupczatki
120 g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
dwie łyżki rumu 80%, np. takiego 
szczypta soli

CO I JAK
Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 st. C.
Przygotować tortownicę średnicy 26 cm: wysmarować masłem, posypać mąką.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli schłodzić w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, następnie dodać do masy z masła, cukru i żółtek.
Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać migdały, skórkę z cytryny i rum.
Białka ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z ciastem.
Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. godziny.
Ciasto powinno jeszcze postać w ciepłym piekarniku, by nie opadło.
Jak wystygnie, ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekrawamy w poprzek szerokim nożem na 2 warstwy.
Przekładamy ekspresową masą z czerwonych porzeczek oraz masą migdałową.
Dekorujemy migdałami.
Schładzamy w lodówce min. godzinę przed podaniem.

Jest pyszne, smacznego!

Masa z czerwonych porzeczek
dżem z czerwonych porzeczek (polecam ten, bo jest bez dodatku cukru, z 140g owoców na 100g produktu, a smakuje wybornie)
śmietana 36%

Masa migdałowa
mielone migdały
śmietana 36%
cukier puder

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz