środa, 19 września 2012

Ciasto z gruszkami i imbirem na rum-miodzie kanaryjskim

Ciasto bosko pachnie, jest wilgotne i miękkie, a do tego jak na pijane przystało ledwie trzyma się pionu. Pod warunkiem, że w domu mamy dobry alkohol, ciasto się zrobi i upiecze bardzo prosto i szybko.

(Tu przerwa techniczna na trzeci kawałek;)






Do ciasta użyłam kanaryjskiego rumu z trzciny cukrowej, którego lokalna odmiana z dodatkiem soku palmowego nazywa się ron miel, czyli rum miodowy.







Ron miel z powodzeniem można zastąpić syropem imbirowym zmieszanym z austriackim rumem Stroh 80 w proporcji 2:1.


Eksperymentatorzy mogą użyć nawet polskiego miodu pitnego, ale uwaga na przyprawy ziołowo-korzenne, bo jałowiec się z gruszką nie polubi.


SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki świeżo startego imbiru lub 2 i pół łyżeczki mielonego imbiru
150 g brązowego cukru
150 g masła
3 jajka
2 gruszki (ok. 200 g)
pół szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
1/3 szklanki alkoholu
szczypta soli

CO I JAK
Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.
Masło roztop w rondelku, przestudź do temperatury pokojowej.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, imbir i gruszki. Dokładnie wymieszaj, żeby suche składniki otoczyły kawałki gruszki.
Nagrzej piekarnik.
W mniejszej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj jogurt i roztopione masło, wymieszaj.
Zawartość małej miski przelej do dużej. Delikatnie wymieszaj.
Do keksówki (25 x 7) wlej alkohol. Na alkohol wlej zawartość dużej miski (tak, NA alkohol, niech pływa! Teraz nie przejmuj się wyglądem ciasta).
Piecz w 180 st. ok. 60 minut, aż ciasto urośnie i zrobi się złocistobrązowe z chrupiącą skórką.



Postaraj się poczekać, aż ciasto nieco przestygnie...


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz