niedziela, 9 czerwca 2013

Sałatka orkiszowo-owocowa

SKŁADNIKI
Z - 1 szklanka ugotowanych ziaren orkiszu, garść słodkich winogron, 2 mandarynki lub 1 słodka pomarańcza, np. czerwona sycylijska
M - szczypta imbiru
W - zimna woda
D - sok z cytryny i/lub świeże listki melisy/mięty
O - łyżka czerwonego wina, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

CO I JAK
Ziarna orkiszu płuczemy i gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 40 min. na wolnym ogniu lub ok. 15 min w szybkowarze, solimy dopiero pod koniec gotowania).
Do przestudzonego orkiszu dodajemy pokrojone winogrona i cząstki mandarynek/pomarańczy wraz z sokiem. Mieszamy.
Dodajemy sproszkowany imbir. Mieszamy.
Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać też posiekane świeże zioła. Mieszamy.
Dolewamy wino, dodajemy lekko podprażone posiekane orzechy. Mieszamy.
Sałatka smakuje najlepiej po kilkunastu minutach, gdy smaki i zapachy przenikną się wzajemnie.
Smacznego!
  • Przepis (z moimi podyfikacjami) zaczerpnięty z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku", str. 109.
  • Kto lubi, do sałatki moze dodać jeszcze odrobinę mielonego cynamonu (przemiana Ziemi, smak słodki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz