SKŁADNIKI (na ok. 3 słoiczki)
1/2 kg nektarynek
1/2 szklanki słodkiego białego wina
2 łyżeczki rozpuszczonej w małej ilości wody żelatyny
wg. uznania: cukier trzcinowy, imbir (w proszku lub w korzeniu), proszek z zielonego mango, cynamon, skórka z cytryny
CO I JAK
Owoce myjemy, zdejmujemy tylko odchodzącą skórkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Owoce zalewamy winem, redukujemy, dodajemy cukier i imbir. Gdy dżem zredukuje się o ponad połowę dodajemy żelatynę i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy przyprawy do smaku, po około minucie zdejmujemy z pieca.
Dżem wlewamy do wyparzonych słoików, czyścimy brzegi, zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy.
Smacznego!
- Radzę wybrać stosunkowo wysoki garnek o dużej powierzchni parowania i o grubym dnie. Dzięki temu dżem szybko się zredukuje, nie będzie chlapał na około ani przywierał do dna.
- Proszek z mango (nirav mango, amchur, amchoor powder) to sproszkowane zielonego mango, dodaje potrawom lekko kwaskowatego i cierpkiego smaku bez konieczności dodawania wody. Skórka z cytryny dodaje odrobinę goryczy. Cynamon i wino wydobywają i podkreślają słodycz i aromat owoców. Imbir dodaje dżemowi ostrości.
- Zamiast żelatyny można użyć cukru żelującego.
- Pasteryzacja: Wkładamy słoiki do garnka z wodą. Słoki oddzielamy od siebie ściereczkami, by nie pękły podczas gotowania. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz