SKŁADNIKI
pół na pół mąki typu 500 i gofio pszennego
masło własnej roboty;)
jasnobrązowy cukier trzcinowy drobno mielony
mąka:tłuszcz:cukier w proporcjach 3:2:1
jedno całe jajko
jedno żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
orzechy do dekoracji
CO I JAK
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mocno schłodzone masło. Szybko rozdrabniamy masło szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy. By zapobiec klejeniu się ciasta, warto posłużyć sie folią spożywczą. Nie należy ciasta zbytnio posypywać mąką, bo to zaburzy proporcje składników. Z ciasta wykrawamy ciasteczka, dekorujemy orzechami i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 stopni góra-dół przez 20-25 min.
- Gofio pszenne ma mocno orzechowy aromat, stąd pomysł na dekorację orzechami.
- Kruche ciasto wymaga bardzo szybkiego zagniatania, dlatego do siekania masła warto użyć długiego noża o szerokim ostrzu.
- Żółtka dodają ciastu delikatności a białka chrupkości. Kruchość natomiast ciasto zawdzięcza odpowiednio schłodzonemu masłu dobrej jakości.
- Ciasteczka najlepiej smakują dopiero dzień po upieczeniu. Zrobione według tego przepisu mają chrupiącą skórkę i miękki środek.
- Jeżeli ciasteczka dekorujecie drobnymi kawałkami orzechów, warto je posmarować rozbełtanym białkiem.
- Do kruchych ciasteczek świetnie sprawdza się cukier puder z odrobiną cukru waniliowego, a nawet szczyptą sproszkowanej laski wanilii. Ja użyłam cukru trzcinowego i mąki gofio, by ciasteczka miały lekko brązowy kolor. Jak widać na zdjęciu, ciasteczka formowałam samodzielnie, a nie przy pomocy foremek, jak Guanchowie zamieszkujący ongiś Wyspy Kanaryjskie;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz