SKŁADNIKI
1 szkl. orzechów włoskich
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 banany, najlepiej z brązową skórką
1/3-1/2 szkl. melasy
1 łyżeczka pasty waniliowej
ok. 1/4 szkl. wody
CO I JAK
Siekamy orzechy włoskie.
W misce dokładnie mieszamy suche składniki ciasta: mąkę, sodę, sól.
W osobnym naczyniu banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy melasę, pastę waniliową i wodę.
Suche składniki dodajemy do mokrych, dorzucamy orzechy i dokładnie mieszamy.
Ciasto pieczemy w keksówce (ok. 9 x 23 cm) w piekarniku nagrzanym góra-dół przez ok. 50 min., temp. 175-180 st.
Smacznego!
- A domowy ekstrakt waniliowy robi się tak.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń