Z mandarynkami i ananasem, korzenno-waniliowy, na mleczku kokosowym
Mmniam mniam!!!
SKŁADNIKI
50 g mąki z tapioki
300 ml mleczka kokosowego + mleko krowie wg. uznania ok. 2/3 szklanki
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 zielony kardamon
3-4 mandarynki
kawałki świeżego ananasa do dekoracji
CO I JAK
Kardamon rozgniatamy w moździerzu.
Mandarynki dzielimy na cząstki, pozbywamy się skórek.
W mleczku kokosowym tapiokę dokładnie mieszamy (np. blenderem) tak, aby zniknęły wszelkie grudki.
W garnku o grubym dnie wolno podgrzewamy mleczko z tapioką, aż się zagotuje.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 10 min cały czas mieszając.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko krowie.
Pod koniec gotowania dodajemy pastę waniliową, cynamon i ziarna kardamonu.
Gdy budyń lekko przestygnie, dodajemy mandarynki.
Tuz przed podaniem dorzucamy kawałki ananasa.
Smacznego!
- Tapioka to mączka skrobiowa z bulw manioku. Bez smaku i zapachu, lekkostrawna, bez glutenu.
- Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zawierają ponadto wit. A, B1, B6, C i kwas foliowy.
- Ananas zawiera bromeinę, która pomaga w trawieniu białek. Regeneruje, wzmacnia, przyśpiesza trawienie, oczyszcza. Zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan oraz wit. A, B1, B2, B6, PP, C i kwas foliowy.
z robię takie samo z pomarańcza :D mam mąkę tą i właśnie myśle co by zniej zrobić, dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń