SKŁADNIKI (na ok. 20 ciasteczek)
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki owsianej średnio zmielonej
50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
4 łyżki mleka (może być owsiane)
100 g masła w temperaturze pokojowej
CO I JAK
Suche składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy mleko, mieszamy.
Dodajemy masło, wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Formujemy gruby wałek, schładzamy.
Jeszcze zimne ciasto kroimy na plastry i kładziemy na wyłożoną pergaminem blachę.
Pieczemy ok. 20 min w 180-190 stopniach (góra-dół).
Gdy wystygną, wyjmujemy z piekarnika.
Smacznego!
- Mąka owsiana zawiera bardzo niewiele glutenu, jest bogata w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a także w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B i witaminę E. Można ją przyrządzić samemu: wystarczy zmielić płatki owsiane, np. w blenderze. Ja miałam szkocką medium oatmeal.
- Ciasteczka sprawdzą się jako przekąska do serów, np. cheddara.
- W słodszej wersji ciasteczka można posmarować czekoladą deserową stopioną w kąpieli wodnej.
- Rozdrobnione ciasteczka wymieszane z masłem stanowić będą świetną bazę pod sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz