SKŁADNIKI
1 szklanka drobno zmielonego białego sezamu
1 szklanka mleka w proszku (u mnie owsiane)
pół szklanki drobno mielonego cukru trzcinowego
szczypta soli
ok. 1/3 kostki masła
CO I JAK
Mieszamy suche składniki.
Dodajemy masło, wyrabiamy ciasto na gładką masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 150 st. C, aż zrobią się złocistobrązowe (ok. 15 min)
Smacznego!
- Przepis wzięty z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, str. 131.
- Sezam zawiera tłuszcze z grupy omega 3, lecytynę, oraz sesamol i sesamolinę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wartość odżywcza białka zawartego w ziarenkach sezamu jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są ponadto cennym źródłem witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.
- Mleko owsiane to dobra alternatywa dla mleka krowiego.
- Do mielenia polecam młynek do kawy;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz