piątek, 7 grudnia 2012

Imbirowo-bananowe z rumem i orzechami

Ciasto szybko się robi, jest niesamowicie aromatyczne, korzenne i słodkie... Po Prostu Pychaaaaa : - )



SKŁADNIKI (na keksówkę 9 x 23 cm)
100 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego drobnoziarnistego
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
150 mąki pszennej (typ 550) + 50 g mąki ziemniaczanej
kieliszek mocnego rumu (u mnie Stroh 80%)
po garści bananów suszonych, kandyzowanego imbiru i orzechów (najlepiej pekan)
łyżeczka sproszkowanego lub świeżo startego imbiru
łyżka przyprawy do pierników
łyżeczka proszku do pieczenia

CO I JAK
Bakalie i orzechy kroimy w drobną kosteczkę.
Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, potem pastę waniliową i rum.
Kiedy masa się połączy dodajemy suche składniki, a potem bakalie i orzechy.
Pieczemy ok. 45 min. w 170 st. C. z termoobiegiem.
Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

  • Banany suszone miałam takie. Są bez cukru, bez konserwantów, niesiarkowane i niemodyfikowane genetycznie.
  • Imbir kandyzowany da się kupić z cukrem trzcinowym, a nie białym rafinowanym.
  • Zamiast suszonych bananów można rozgnieść jeden bardzo dojrzały banan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz