SKŁADNIKI (na dwie blaszki ciasteczek)
po 10 g (~1 płaska łyżka do zupy) gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków w proszku
500 g mąki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
2 żółtka
250 g masła
ok. 150 g mielonych słodkich migdałów
szczypta soli
CO I JAK
Suche składniki wymieszać, dodać masło i jajka.
Ciasto szybko ale dokładnie zagnieść i odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Dobrze wyrobione ciasto można po prostu pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok 30 min. w 180-200 st. C.
- Masło nie musi być bardzo zimne.
- Kto chce może ciasteczka postemplować, np. tak
- Przepis zaczerpnięty z książki "Powrót do harmonii. Program zdrowia według św. Hildegardy z Bingen" autorstwa Alfredy Walkowskiej, gdzie o herbatniczkach na str. 54 pisze tak:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz