SKŁADNIKI
dojrzałe morele, najlepiej polskie
świeże, dobrej jakości żółtka ze sparzonych jajek
cukier trzcinowy
pasta waniliowa
cynamon
alkohol
CO I JAK
Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem.
Kręcimy kogel-mogel: na każde żółtko 1 płaska łyżka drobno zmielonego cukru trzcinowego.
Do gotowego kogla-mogla dodajemy 1 płaską łyżeczkę pasty waniliowej. Mieszamy.
Kogel-mogel wylewamy na owoce. Całość polewamy kieliszkiem alkoholu.
Smacznego!
- Ja smak moreli wzmocniłam kanaryjskim rum-miodem (ron-miel). Dla podobnego efektu możecie zmieszać ciemny rum lub brandy z likierem pomarańczowym lub miodem pitnym (ale uwaga, bo miody korzenne mogą być z jałowcem).
- Ten przepis można wykorzystać do zapiekania innych owoców sezonowych, np. malin - są pycha!
- Oczywiście deser smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły. Potem i tak w tajemniczych okolicznościach znika:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz