piątek, 12 lipca 2013

Intensywny dżem porzeczkowy


SKŁADNIKI (na dwa słoiczki)
500 g czarnych porzeczek
2/3 szklanki wody
5 łyżek cukru trzcinowego
1 mała gwiazdka anyżu
2 główki goździków
1 mała laska cynamonu
sok z połowy cytryny
agar-agar (opcj.)

CO I JAK
Przyprawy zawijamy w kawałeczek gazy, obwiązujemy bawełnianą nitką.
Oczyszczone z szypułek, umyte porzeczki z kulką przypraw wrzucamy do szerokiego garnka o grubym dnie - im większa powierzchnia parowania tym szybciej powstanie dżem.
Całość gotujemy najpierw na dużym, a potem na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
Gdy dżem zredukuje się o mniej więcej połowę, wyjmujemy przyprawy.
Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Dżem można jeszcze zagęścić: na 100 g gotowego dżemu dodajemy niecałą łyżeczkę agar-agar.
Gwarantuję, że nie doczeka zimy;)
  • O agar-agar warto poczytać tutaj.

Mus porzeczkowy-malinowy

Mus porzeczkowy-malinowy z bananem i mleczkiem kokosowym - polecam:)

SKŁADNIKI (na 2 pucharki)
100 ml czarnych porzeczek
50 ml malin
2/3 banana
75 ml mleczka kokosowego
3 łyżki cukru trzcinowego

CO I JAK
Blendujemy, dekorujemy - u mnie świeża mięta i tarta gorzka czekolada.

Smacznego:)
  • Mleczko kokosowe da się kupić bez zbędnych dodatków. Co prawda w puszce mleczko się rozwarstwi, ale wystarczy zmiksować i gotowe. A kto chce, polecam zrobienie własnego mleczka kokosowego - to proste! Polecam ten przepis.

poniedziałek, 8 lipca 2013

Wiśniowa czekomagma

wow wow wow


SKŁADNIKI
sos
1/2 kg wiśni
cukier trzcinowy
amaretto
cynamon
ciasto (na ok. 4 kokilki)
2 łyżki kakao
80-100 g cukru trzcinowego
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 g masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki mąki pszennej (500 lub 550)
dekoracja
świeże liście mięty

CO I JAK
sos - cz. 1
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do rondla o grubym dnie, dodajemy cukier do smaku, kieliszek amaretto i 1 płaską łyżkę cynamonu.
W połowie gotowania, gdy wiśnie przeszły już cukrem i alkoholem, ale mają jeszcze kształt, wyławiamy kilka łyżek samych owoców i odstawiamy na bok (partia 1).
Sos redukujemy o 2/3, przecedzamy a wiśnie częściowo przecieramy, by zagęścić sos. Nieprzetarte wiśnie odkładamy na bok (partia 2).
ciasto
Żaroodporne kokilki (ramekiny) ceramiczne lub szklane smarujemy masłem.
Kakao mieszamy z cukrem w misce. 
W rondlu o grubym dnie topimy kawałki czekolady z masłem na małym ogniu.
Gdy masa jest gładka, dodajemy kakao z cukrem, następnie żółtka i 1 jajko oraz mąkę. Na koniec do ciasta dodajemy wiśnie (partia 2).
Ciasto od razu przelewamy do kokilek i gdy przestygnie wkładamy do lodówki, gdzie może stać do następnego dnia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 st. C przez ok. 20 min.
sos- cz. 2
Podgrzewamy sos. Dodajemy do niego wiśnie (partia 1).
podajemy
Gdy kokilki lekko przestygną ciastka wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy świeżą miętą. Po rozkrojeniu z ciasta ma wypłynąć czekoladowa magma:)
Smacznego!
  • Przy cieście niby dużo zabawy, ale można je przygotować dzień wcześniej a upiec w dniu przyjęcia.
  • Jeżeli ciasto zbyt długo się piekło i po rozkrojeniu czekomagma nie wypływa to nic - i tak jest smaczne;)

Morelowy kogel-mogel

czyli deser letniego leniwca;)

SKŁADNIKI
dojrzałe morele, najlepiej polskie
świeże, dobrej jakości żółtka ze sparzonych jajek
cukier trzcinowy
pasta waniliowa
cynamon
alkohol

CO I JAK
Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem.
Kręcimy kogel-mogel: na każde żółtko 1 płaska łyżka drobno zmielonego cukru trzcinowego.
Do gotowego kogla-mogla dodajemy 1 płaską łyżeczkę pasty waniliowej. Mieszamy.
Kogel-mogel wylewamy na owoce. Całość polewamy kieliszkiem alkoholu.
Smacznego!
  • Ja smak moreli wzmocniłam kanaryjskim rum-miodem (ron-miel). Dla podobnego efektu możecie zmieszać ciemny rum lub brandy z likierem pomarańczowym lub miodem pitnym (ale uwaga, bo miody korzenne mogą być z jałowcem).
  • Ten przepis można wykorzystać do zapiekania innych owoców sezonowych, np. malin - są pycha!
  • Oczywiście deser smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły. Potem i tak w tajemniczych okolicznościach znika:)