sobota, 19 stycznia 2013

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka nabierają smaku w parę dni po upieczeniu, gdy ostrość imbiru przeniknie się z korzenną słodyczą...



Przepis znajdziecie TUTAJ na blogu White Plate.

Z mojej strony jedynie kilka uwag:
  • Imbir kandyzowany da się kupić w cukrze trzcinowym, a nie białym rafinowanym.
  • Cukier puder można zrobić w młynku do kawy ze zdrowego ciemnego cukru, co dodatkowo poprawi kolor ciasteczek.
  • Niekoniecznie ciasteczka obtaczać w cukrze przed wyłożeniem na blachę.
  • Bardzo polecam melasę do wypieków - to ciemnobrązowy gęsty syrop, doskonałe źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin: B1, B2, B3, E.

Ciasteczka czekoladowe

Są pycha!



SKŁADNIKI (na ok. 12 ciasteczek)
szklanka mąki (u mnie pół na pół orkiszowa 1750 i pszenna 550)
pół kostki masła
pół szklanki drobno zmielonego cukru trzcinowego
2 żółtka
ok. 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej, deserowej - w różnych proporcjach)
szczypta soli

CO I JAK
Suche składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę schłodzone masło i żółtka.
Sprawnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Przekładamy na papier do pieczenia, formujemy rulon, zawijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po wyjęciu z lodówki papier rozwijamy, rulon kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Plastry lekko rozgniatamy, w każdy wciskamy kawałki czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min lub do czasu, gdy po domu zacznie unosić się kuszący zapach kruchych ciasteczek z czekoladą;)


Smacznego!

środa, 16 stycznia 2013

Pudding czekoladowy z Canihua

Canihua pochodzi z Peru, ma czekoladowo-brązowy kolor i nie zawiera glutenu. To drobne ziarno jest doskonałym źródłem białka roślinnego (ok. 15 g), żelaza (pokrywa 59% dziennego zapotrzebowania) i kwasu foliowego (123% dziennego zapotrzebowania).
Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki, np. jako farsz lub w zmielonej formie dodawać do ciasta na wafle oraz różnych deserów, jak na przykład puddingu czekoladowego.



SKŁADNIKI
50 g gorzkiej czekolady
500 ml mleka
100 g ziarna Canihua
1 czubata łyżka kakao w proszku
100 g ciemnego cukru

CO I JAK
Ziarna Canihua i cukier drobno zmielić, np. w elektrycznym młynku do kawy.
Czekoladę pokruszyć w rondelku, zalać połową mleka i stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Zmielone ziarno Canihua, cukier oraz kakao rozbełtać z drugą połową mleka, a następnie połączyć z gotującym się czekoladowym mlekiem.
Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gdy nieco przestygnie, przełożyć do miseczek.
Smacznego!
  • Smakuje wybornie, gdy jest jeszcze ciepłe. Bardzo dobre też po wyjęciu z lodówki.
  • Masa sprawdzi się także jako pasta do chleba.

Mus z suszonych śliwek i bananów

 Przepis na szybki, pyszny i bardzo zdrowy deser:



SKŁADNIKI
ok. 200 g niesiarkowanych suszonych śliwek
1 duży lub 2 małe średnio lub bardzo dojrzałe banany
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka melasy (lub miodu)

CO I JAK
Śliwki gotować przez ok. 10 min.
Lekko przestygnięte zmieszać z rozgniecionymi na pulpę bananami.
Dodać sok z cytryny i melasę do smaku.
  • Jeżeli śliwki są bardzo suche, warto namoczyć je przed gotowaniem.
  • Można podawać z jogurtem naturalnym.
  • Banany należy szybko zmieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  • Przepis z książki Terapia doktora Gersona. Leczenie raka i innych chorób przewlekłych autorstwa Charlotte Gerson i Beaty Bishop, str. 350)