sobota, 15 grudnia 2012

Sezamki

Dziecinnie proste, pachną oszałamiająco a smakują... sami spróbujcie;-)



SKŁADNIKI
1 szklanka drobno zmielonego białego sezamu
1 szklanka mleka w proszku (u mnie owsiane)
pół szklanki drobno mielonego cukru trzcinowego
szczypta soli
ok. 1/3 kostki masła

CO I JAK
Mieszamy suche składniki.
Dodajemy masło, wyrabiamy ciasto na gładką masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 150 st. C, aż zrobią się złocistobrązowe (ok. 15 min)
Smacznego!
  • Przepis wzięty z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, str. 131.
  • Sezam zawiera tłuszcze z grupy omega 3, lecytynę, oraz sesamol i sesamolinę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wartość odżywcza białka zawartego w ziarenkach sezamu jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są ponadto cennym źródłem witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.
  • Mleko owsiane to dobra alternatywa dla mleka krowiego.
  • Do mielenia polecam młynek do kawy;)

niedziela, 9 grudnia 2012

Tamaryndowo-daktylowe z orzechami i zielonym kardamonem

Ciasto kwaśno-słodko-orzechowe o niesamowicie intrygującym aromacie:


SKŁADNIKI
200 g grubo posiekanych daktyli
50 g (2 łyżki stołowe) pasty tamaryndowej
ok. 300 ml wody
250 g masła
150 g ciemnego cukru trzcinowego nierafinowanego
2 duże jaja
ok. 275 g mąki (u mnie luksusowa pół na pół z orkiszową)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g grubo posiekanych orzechów włoskich
lukier (opcj.)
2 kopiaste łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
nasiona z 6-8 ziaren zielonego kardamonu

CO I JAK
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy pastę z tamaryndowca i daktyle. Dokładnie mieszamy.
Wodę zagotowujemy, całość trzymamy na ogniu przez ok. minutę.
Dodajemy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
Do masy dodajemy cukier, mieszamy, potem jajka, które miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodajemy mąkę z sodą, na koniec wrzucamy orzechy.
Całość przekładamy do formy do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wyłożonej papierem i pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.

Gdy ostygnie, ciasto można polać lukrem, który robimy z cukru pudru, soku z cytryny i dobrze zmielonych nasion kardamonu (można dodać nieco wody, jeżeli lukier będzie zbyt gęsty).

Smacznego!


  • Przepis autorstwa Dana Leparda dostępny w całości tutaj
  • Pasta z tamaryndowca wygląda tak


piątek, 7 grudnia 2012

Imbirowo-bananowe z rumem i orzechami

Ciasto szybko się robi, jest niesamowicie aromatyczne, korzenne i słodkie... Po Prostu Pychaaaaa : - )



SKŁADNIKI (na keksówkę 9 x 23 cm)
100 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego drobnoziarnistego
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
150 mąki pszennej (typ 550) + 50 g mąki ziemniaczanej
kieliszek mocnego rumu (u mnie Stroh 80%)
po garści bananów suszonych, kandyzowanego imbiru i orzechów (najlepiej pekan)
łyżeczka sproszkowanego lub świeżo startego imbiru
łyżka przyprawy do pierników
łyżeczka proszku do pieczenia

CO I JAK
Bakalie i orzechy kroimy w drobną kosteczkę.
Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, potem pastę waniliową i rum.
Kiedy masa się połączy dodajemy suche składniki, a potem bakalie i orzechy.
Pieczemy ok. 45 min. w 170 st. C. z termoobiegiem.
Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

  • Banany suszone miałam takie. Są bez cukru, bez konserwantów, niesiarkowane i niemodyfikowane genetycznie.
  • Imbir kandyzowany da się kupić z cukrem trzcinowym, a nie białym rafinowanym.
  • Zamiast suszonych bananów można rozgnieść jeden bardzo dojrzały banan.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Marcepanki

Bardzo łatwe ciasteczka marcepanowe, idealne na prezent ; )


SKŁADNIKI
150 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masy marcepanowej
250 g mąki
1 żółtko

CO I JAK
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, żółtko i masę marcepanową. Miksujemy.
Przełączamy mikser na wolniejsze obroty i stopniowo dodajemy mąkę.
Na koniec raz jeszcze wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej konstystencji.
Masę schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm.
Szybko i sprawnie wykrawamy i stemplujemy ciasteczka.
Marcepanki kładziemy na zimną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temeraturze 175 st. C z nagrzewaniem od góry i od dołu na środkowej szynie przez ok. 10-12 min, dopóki brzegi marcepanek nie osiągną jasnobrązowej barwy.
Upieczone ciasteczka postawiamy na blasze do ostygnięcia.
Smacznego!
  • Literki do napisu ułóżcie, gdy ciasto się schładza w lodówce.
  • Stempelki warto oprószyć mąką, by nie przywierały do ciasteczek. 
  • Jeżeli ciasto pozostaje na stempelkach to znak, że należy je ponownie schłodzić w lodówce.
  • Użyłam mąki gofio, ale możecie użyć orkiszowej pół na pół z mąką luksusową typ 550.
  • A literki kupicie np. na pewnym znanym serwisie aukcyjnym : - )

niedziela, 2 grudnia 2012

Karmelizowany melon z czekoladą i gruszkami

Robi się go błyskawicznie, bardzo lekki i odświeżający deser:


SKŁADNIKI
pół nie bardzo dojrzałego żółtego melona pokrojonego na ósemki
1 gruszka pokrojona w kostkę
ciemna wysokoprocentowa czekolada drobno starta
dwie łyżki miodu wielokwiatowego
pół kieliszka rumu
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny

CO I JAK
Do rozgrzanego rondla wlewamy miód i karmelizujemy do czasu, aż lekko ściemnieje.
Wkładamy kawałki melona, skrapiamy sokiem z cytryny.
Podgrzewamy chwilę, wlewamy rum, doprawiamy cynamonem.
Gdy melon lekko zmięknie a rum się ulotni, zdejmujemy rondel z ognia.
Kawałki melona układamy na półmisku, posypujemy tartą czekoladą i kawałkami gruszki.
  • Przepis na podstawie magazynu KUCHNIA 12/2012